Portál pre širokú právnickú aj neprávnickú verejnosť zaujímajúcu sa o verejné obstarávanie

Legislatíva

Metodické usmernenie ÚVO č. 6852-2020, služby podľa prílohy č. 1, povinnosť zápisu do Registra partnerov verejného sektora

Kategória: Metodické usmernenia Autor/i: Úrad pre verejné obstarávanie

6852-5000/2020
Metodické usmernenie
Úradu pre verejné obstarávanie
Bratislava: 29.04.2020
Elektronickou poštou zo dňa 20.04.2020 ste sa obrátili na Úrad pre verejné obstarávanie (ďalej len „úrad“) so žiadosťou o usmernenie k aplikácii zákona č. 343/2015 Z.z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o verejnom obstarávaní“).
Skutkový stav žiadosti, cit.: „Verejný obstarávateľ (mesto) zamýšľa vykonať verejné obstarávanie názvom „Obedy pre seniorov", na ktorom sa spolupodieľa na cene obedového menu 1,00 €. Klient si doplatí zvyšnú cenu obedového menu. Predmetom obstarávania je poskytnutie stravy formou obedového menu a donášky resp. dodania obedového menu v pracovných dňoch k dverám klienta. Zloženie resp. výber z obedového menu je stanovené minimálne na polievku a hlavné jedlo. Výber z obedového menu pozostáva minimálne z jedného mäsitého jedla, jedného nemäsitého jedla a jedného diabetického jedla. Plánovaný denný odber je stanovený na maximálne 150 obedových menu v pracovných dňoch podobu 1 roka (251 pracovných dní). Verejný obstarávateľ na stanovenie PHZ vykonal prieskum, kde stanovil priemernú cenu obedového menu s dovozom na 4,50 € s DPH, pričom cena bola rozdelená na cenu obedového menu 4,00 € s DPH a cenu dovozu na 0,50 € s DPH. Verejný obstarávateľ teda vyrátal PHZ na hodnotu 141 187, 50 e bez DPH.
V nadväznosti na uvedené žiadate zodpovedať otázku ako máte v danom verejnom obstarávaní postupovať, pričom uvádzate tri zvažované alternatívy:
A) podlimitnou zákazkou v rámci zadelenia na Tovary resp. Služby (aj za cenu, že mnoho reštauračných zariadení, aspoň v danej lokalite, nemá splnené príslušné podmienky na účasť v podlimitnej zákazke, napr. zápis v registri verejného sektora a iné),
B) tým, že podstatnú časť ceny tvoria potraviny, z ktorých sa vytvorí jedlo a dovez
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Aktuálne zmeny v legislatíve

Zmena nastala

24/2006 Z.z.

Novelizovaný: 1. 4. 2024  

254/1998 Z.z.

Novelizovaný: 1. 4. 2024  

369/1990 Zb.

Novelizovaný: 1. 4. 2024  

79/2015 Z.z.

Novelizovaný: 1. 4. 2024  

455/1991 Zb.

Novelizovaný: 1. 4. 2024  


Archív zmien v legislatíve