Portál pre širokú právnickú aj neprávnickú verejnosť zaujímajúcu sa o verejné obstarávanie

Legislatíva

Výkladové stanovisko ÚVO č. 5/2018, "Reťazenie" kapacít

Kategória: Výkladové stanoviská Autor/i: Úrad pre verejné obstarávanie

5/2018
Výkladové stanovisko
Úradu pre verejné obstarávanie
„Reťazenie“ kapacít
V prípade, ak uchádzač alebo záujemca využije na preukázanie finančného a ekonomického postavenia finančné zdroje inej osoby [§ 33 ods. 2 zákona č. 343/2015 Z.z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o verejnom obstarávaní“)] alebo na preukázanie technickej spôsobilosti alebo odbornej spôsobilosti využije technické a odborné kapacity inej osoby (§ 34 ods. 3 zákona o verejnom obstarávaní) musí ísť o osoby, ktoré reálne danými zdrojmi, či kapacitami samy disponujú.
Iné osoby musia poskytovať kapacity priamo uchádzačovi, resp. záujemcovi a teda sa nemôžu spoliehať na kapacity iných subjektov v rade za sebou, t. zn. že nie je možné, aby došlo k poskytnutiu kapacít cez „reťaz“ iných (tretích) osôb.
aspigetpic?section=1&pictype=1&EagriUser
Uchádzač/záujemca môže využiť na preukázanie finančného a ekonomického postavenia finančné zdroje (§ 33 ods. 2 zákona verejnom obstarávaní), alebo na preukázanie technickej spôsobilosti alebo odbornej spôsobilosti využije technické a odborné kapacity (§ 34 ods. 3 zákona o verejnom obstarávaní) aj viaceré iné osoby, ktoré však musia byť v rovnocennom postavení, t.j. v prvom rade (na rovnakej prvej úrovni), nakoľko musí ísť o priamy právny vzťah (bez ohľadu na jeho právnu povahu
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Aktuálne zmeny v legislatíve

Zmena nastala